In relatie-therapie?

09-04-2021

"Heeft dat eigenlijk wel zin?" hoor ik regelmatig. Het beeld van een stel dat ruzie zit te maken op een bank bij de therapeut schrikt veel mensen af. 

Maar het antwoord is : "Ja, dat heeft zin" Altijd! Zelfs als jullie alsnog besluiten dat uit elkaar gaan de beste optie is, heeft een traject heel veel zin. 

Het heeft zelfs zin als 1 van de 2 partners niet mee wil doen. Dan kun je gewoon in je eentje komen en nog steeds heel veel verandering teweeg brengen. 

Relatie-therapie gaat niet alleen over "dingen op een andere manier communiceren" Alhoewel de manier van communiceren zeker verschil kan maken is het niet het belangrijkste onderdeel van het traject.

We gaan zo snel mogelijk naar de kern van de problemen bij beide partners. En vanuit die kern gaat ieder voor zich aan zichzelf werken. De partner fungeert eigenlijk vooral als een (soms vervelende of pijnlijke ) spiegel tijdens dit proces. Als de problemen bij de kern worden aangepakt veranderd de manier van communiceren vaak vanzelf al mee. 

Uiteindelijk moet een relatie bestaan uit vertrouwen, respect, plezier, seksuele aantrekkingskracht en vrijheid.  Als de relatie één of meerdere belangrijke pijlers hiervan mist na het traject kan het soms beter zijn om uit elkaar te gaan. 

Het grote voordeel van de therapie is dat beide partners in dit geval een duidelijk beeld hebben van zichzelf, hun ex-partner en het verloop van de relatie. Dit zorgt ervoor dat de scheiding rustiger verloopt en dat beide partners sneller emotioneel weer verder kunnen.